JOHANNESBURG - De Zuid-Afrikaanse oud-president Pieter Willem Botha is dinsdag op 90-jarige leeftijd overleden in zijn woning in de Westkaap. Dat meldde het Zuid-Afrikaanse persbureau Sapa.

Botha, die de bijnaam 'Groot Krokodil' had, leidde Zuid-Afrika tijdens het apartheidsregime waar de blanke minderheid de macht had. Van 1978 tot 1984 als premier en van 1984 tot 1989 als president.

Botha stond bekend als hard en compromisloos. Zijn opvolger Frederik Willem de Klerk maakte een einde aan de apartheid.

Geïsoleerd

Zuid-Afrika raakte in die jaren steeds verder geïsoleerd. Onder druk van zijn eigen Nasionale Party (NP) trad hij uiteindelijk af. Zijn opvolger, Fredrik Willen de Klerk liet Mandela in 1990 wel vrij en maakte een einde aan de apartheid.

De Waarheids- en Verzoeningscommissie onder leiding van bisschop Desmond Tutu achtte Botha in de jaren negentig schuldig aan grove schending van de mensenrechten en aan het aanzetten tot het vermoorden van zwarten.

De ex-president zei van niets te hebben geweten en noemde het optreden van de commissie een heksenjacht tegen blanke Afrikaners.

De regeringspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC), tijdens het bewind van Botha een verboden antiapartheidsbeweging, heeft dinsdag zijn familie gecondoleerd. "Het ANC wenst de familie kracht toe in deze moeilijke tijd", staat in een verklaring.