AMSTERDAM - Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD) blijft onduidelijk over de fraudebestendigheid van stemcomputers. Dat stelt de stichting 'wijvertrouwenstemcomputersniet.nl '. De actiegroep vraagt daarom waarschijnlijk woensdag aan de rechter zich uit te speken over een verbod op de stemmachines.

"Nicolaï past vertragingstactieken toe. Er blijft te veel geheim en niet geregeld," verklaarde Rop Gonggrijp, één van de initiatiefnemers van de actiegroep, na afloop van een overleg dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. Als de rechter de groep gelijk geeft, komt de voorbereiding op de parlementsverkiezingen op losse schroeven te staan. Dan zou in heel Nederland, net als in onder meer Amsterdam, met het ouderwetse rode potlood moeten worden gestemd.

De minister verzekerde dinsdag een verontruste Kamer dat fraude niet mogelijk is. Volgens hem was er uitsluitend een probleem met het stemgeheim, dat op de maandag verboden Sdu-computers niet gewaarborgd zou zijn.

Fraude mogelijk

Gonggrijp zegt bewijzen te hebben dat ook de andere stemcomputers, van leverancier Nedap, niet in orde zijn. "Wij hebben twee aanvallen gedaan op Nedap-machines en daaruit is gebleken dat fraude mogelijk is", zegt hij. "De minister heeft weliswaar maatregelen genomen, maar die zijn onvoldoende."

Konijnen

CDA-Kamerlid Liesbeth Spies vroeg de minister of er 'niet meer konijnen uit de hoed getoverd zullen worden'. Nicolaï bezwoer dat de verkiezingen op 22 november niet in gevaar komen, zelfs als uit nog lopend onderzoek van de AIVD blijkt dat bij tweehonderd Nedap-machines van een speciaal type het stemgeheim niet zou zijn gewaarborgd.