PEKING - Noord-Korea heeft zich bereid verklaard zijn kernwapens op te geven, in ruil voor concessies tijdens de hervatting van het zeslandenoverleg over het nucleaire programma van Pyongyang. Dat heeft de Amerikaanse hoofdonderhandelaar Christopher Hill dinsdag in Peking gezegd.

De hoofdonderhandelaars van Noord-Korea en de Verenigde Staten maakten dinsdag bekend dat het vastgelopen overleg zo spoedig mogelijk wordt hervat. De VS verwachten daaruit "substantiële vooruitgang", zei Hill.

Het verrassende, niet aangekondigde overleg tussen de hoofdonderhandelaars van de twee aartsvijanden vond plaats in het bijzijn van Chinese onderhandelaars, liet het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Gesprekken

De Verenigde Staten bevestigden het nieuws. Washington hoopt dat de gesprekken nog voor het eind van het jaar worden gehouden, zei een functionaris. Hij liet echter weten dat de implementatie van de VN-sancties tegen het stalinistische regime zal doorgaan.

Noord- en Zuid-Korea, Rusland, China, Japan en de Verenigde Staten praten al enkele jaren met elkaar over het kernwapenprogramma van de Noord-Koreanen. De dialoog verkeert sinds november vorig jaar in een impasse nadat Washington financiële sancties tegen Noord-Korea had afgekondigd.

Kernproef

Noord-Korea liet vorig jaar ook weten dat het land zijn kernwapens onder de juiste voorwaarde wilde opgeven. De ondergrondse kernproef die Pyongyang begin oktober hield, gooide echter meer olie op het vuur en leidde tot een unanieme veroordeling van de VN-Veiligheidsraad. Achter de schermen werkten China en de Verenigde Staten echter intensief aan nieuw overleg.

Positief

Rusland heeft dinsdag verheugd gereageerd op de aankondiging. Moskou is "extreem positief" over de Noord-Koreaanse beslissing om aan de onderhandelingtafel terug te keren, zei een hoge functionaris tegen het Russische persbureau Itar-Tass.