NEU ISENBURG - Wie achter het stuur telefoneert, rijdt slechter, ook als hij of zij handsfree belt. Dit blijkt uit een studie door Australische wetenschappers waarover het Duitse blad 'Ärtzte Zeitung' dinsdag schreef.

"Wij hebben vastgesteld dat automobilisten die bij het bellen op een bocht af reden hun voet later van het gas namen en ook later remden dan zij gedaan zouden hebben als zij niet telefoneerden", zei onderzoeker prof. Paul Treffner van de Griffith Universiteit in Southport tegen het Duitse vakblad.

Behalve het slechtere rijgedrag in bochten merkten de onderzoekers ook dat de automobilisten tijdens een telefoongesprek harder remden en langzamer om hindernissen heenreden dan anders. In tegenstelling tot bij onderzoeken naar bellen in de auto, die veelal in rijsimulatoren werden gehouden, voerden de Australische wetenschappers hun onderzoek uit op de weg, waardoor zij ook inzicht kregen in effecten als de middelpuntvliedende kracht in bochten.

Uit een recent onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat het aantal verkeersdoden als gevolg van rijdend telefoneren sterk is gestegen. Twee jaar geleden waren het er 1000, nu zijn het er ongeveer 2600. Het aantal gewonden zou rond de 57.000 liggen. In de VS is alleen in de staat New York handsfree bellen in de auto verplicht.