AMSTERDAM - Samenwerking zorgt voor meer voorspoed, veiligheid en vooruitgang. "Door samenwerking kunnen we een toekomst creëren die verrijkt is met respect voor onze unieke culturen en gesterkt is door ons menszijn."

In een speech in het stadshuis van Amsterdam sprak koning Abdullah II van Jordanië dinsdag over begrip en gedeelde normen en waarden. Het was de eerste keer dat een staatshoofd in de raadszaal van het stadhuis sprak.

De koning riep alle wereldleiders op om de boodschap van vertrouwen in deze gedeelde waarden en normen uit te dragen. "Want onze kinderen zijn het doelwit van hen die een nieuwe generatie van extremisme, angst en verdenking zoeken." Niemand zou uitgesloten moeten zijn om deel te nemen en te delen "in de belofte van deze eeuw".

De oproep van de koning was niet alleen voor leiders' oren bestemd. Iedereen kan tweedeling voorkomen en overwinnen, zo meent de koning.

Moslim

Islamitische gemeenschappen zijn volgens de koning belangrijke partners om over vrede en vooruitgang te praten. "Iemand hoeft zijn identiteit als moslim niet op te geven om een goed burger te zijn, noch hoeft hij zijn goed burgerschap op te geven om een goed moslim te zijn", aldus de koning. Iedere vorm van geweld die uit naam van religie wordt gepleegd moet dan ook verafschuwd worden.

"Tolerantie, broederschap en menselijkheid zijn waarden die door verschillende culturen en religies over de hele wereld worden gedeeld", aldus Abdullah II.