AMSTERDAM - Het videotestament van Samir A. uit 2005 waarin hij afscheid neemt van familie en vrienden en verwijst naar het plegen van een aanslag, was geen echte afscheidsboodschap.

"Het moest erop lijken en dat is ook wel gelukt." Dat verklaarde de 20-jarige terreurverdachte dinsdag voor de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

"Ik wilde daarmee de frustraties van me af filmen. Ik wilde weten hoe ik er zelf op zou staan", aldus A. Hij vertelde dat hij wel honderd van die filmpjes heeft gemaakt en dat hij die allemaal weer heeft gewist. A. zei dat hij bij deze video gebruik heeft gemaakt van vele videotestamenten die hij zelf heeft bekeken.

Londen

"Ik dacht wat zij kunnen, kan ik ook. Sommige woorden heb ik exact gekopieerd van de jongens die de aanslagen in Londen hebben gepleegd." Hij vertelde dat hij het leuk en ontspannend vindt om naar dit soort filmpjes te kijken.

A., eerder vrijgesproken van het voorbereiden van terroristische aanslagen, gaat dinsdag uitvoerig in op vragen van de rechtbank. Hij zei dat hij de Nederlandse rechtsstaat, de democratie en de rechtbank verwerpt, maar dat hij geen aanslagen mag plegen, omdat hij een Nederlands paspoort heeft.

Verdonk

"Ik verwerp het systeem, maar niet met daden. Pas als minister Verdonk mijn paspoort afpakt, kan ik iets doen." In zijn ogen mag Noureddine El F. wel geweld gebruiken, omdat hij illegaal in Nederland verblijft. Geweld tegen Nederland is volgens A. gerechtvaardigd, wegens de Nederlandse troepenmacht in Afghanistan en voorheen in Irak.

Nep

Het wapen dat op de achtergrond van de 'afscheidsvideo' te zien was, was volgens A. nep. Verder maakt hij zich boos over de grote rol en de macht die hem wordt toebedeeld als terreurverdachte. Het Openbaar Ministerie probeert A. veroordeeld te krijgen voor het voorbereiden van aanslagen op politici en gebouwen. Ook wordt hij verdacht van het ronselen voor de gewelddadige jihad.

De rechtbank zou dinsdag aanvankelijk beginnen met het vervolg van het verhoor van medeverdachte Soumaya S.. Zij voelde zich echter niet lekker en kwam niet opdagen.

Lintje

Ook wond Samir A. zich op over de belastende verklaringen die kroongetuige Lahbib B. heeft afgelegd. Volgens A. is het juist deze Lahbib die beschikte over wapens en radicaal was in zijn gedachtegoed. "Ik moest hem zo vaak tegenhouden. Daarvoor had ik eigenlijk een lintje van koningin Beatrix moeten krijgen."

Het Openbaar Ministerie probeert A. veroordeeld te krijgen voor het voorbereiden van aanslagen op politici en gebouwen, wat de verdachte ontkent. Ook wordt hij verdacht van het ronselen voor de gewelddadige jihad.