ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep aangetekend tegen de vrijspraak van de 35-jarige docent van scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar. Dit maakte justitie dinsdag bekend.

De man wordt verdacht van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld tijdens het ontsteken van een kampvuur op het strand van Castricum tijdens een schooluitje op 16 juni. Doordat de man met extra wasbenzine probeerde te voorkomen dat het vuur uit ging, ontstond een steekvlam waardoor drie leerlingen gewond raakten.

Justitie eiste 10 oktober een werkstraf van 180 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf tegen E.S.B., die tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak zeer geëmotioneerd over het incident vertelde. De rechtbank in Alkmaar sprak de docent twee weken geleden vrij. Volgens de rechtbank was het niet mogelijk te bepalen of van de leraar verwacht mocht worden dat hij het risico van het ontstaan van de horizontale steekvlam kende en daarmee rekening hield.

Het OM stelt zich niet te kunnen vinden in de uitleg die de rechtbank heeft gegeven aan het juridische begrip schuld. De rechtbank geeft in het vonnis aan dat sprake was van een uitzonderlijk geval, waarbij de docent niet had kunnen voorzien dat een grote horizontale vlam zou optreden.

Jurisprudentie

Hiermee geeft de rechtbank volgens justitie een andere invulling aan het juridische begrip schuld dan tot nu toe in de jurisprudentie gebruikelijk is. "Of deze invulling de juiste is, acht het OM een vraag die tenminste ook door een hogere rechter moet worden beantwoord", aldus een woordvoerder van het OM.