DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) zal de imams die omstreden uitspraken deden die in juni door het actualiteitenprogramma Nova werden uitgezonden, niet vervolgen. Het gaat om islamitische geestelijken van moskeeën in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Tilburg.

Het OM heeft die beslissing dinsdag meegedeeld. De betrokken officieren van justitie concluderen onder meer op grond van de geldende jurisprudentie dat de kans op een succesvolle vervolging "bijzonder klein is."

Uit eerdere zaken blijkt volgens justitie, dat rechters de gedane uitlatingen van geestelijken naar alle waarschijnlijkheid niet strafbaar zullen vinden.

NOVA liet een aantal preken uit de bewuste moskeeën letterlijk vertalen. Een daarvan, afkomstig uit de El-Tawheed in Amsterdam, gaat over kuisheid. "Het is de plicht van de vrouw om haar man te gehoorzamen in deze, al heeft ze geen zin in hem. De enige uitzondering is wanneer ze net bevallen is of ongesteld is. Dan kan de man niet aan de vrouw komen. Onze profeet heeft gezegd dat wanneer de man zijn vrouw naar bed vraagt en ze weigert, waardoor hij de hele nacht boos op haar blijft, dan zullen de engelen tot aan de ochtend die vrouw vervloeken."

"Dus als de man zijn vrouw naar bed vraagt en ze uit hoogmoed en trots geen gehoor aan zijn uitnodiging geeft zodat hij de hele nacht boos op haar blijft, dan zullen de engelen haar tot de ochtend blijven vervloeken."

"In een uitspraak van de profeet wordt gezegd dat als een vrouw de uitnodiging van haar man om naar bed te komen afwijst dan zal Allah in de hemel boos op haar worden en boos blijven totdat haar man haar vergeeft. Als de man na zijn huwelijk overspel pleegt of als de vrouw na haar huwelijk overspel zou plegen dan wordt zij gestenigd tot ze doodgaat."