LELYSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad gaat de echtgenote van een veroordeelde incestpleger in januari vervolgen voor medeplichtigheid. Volgens het OM wist de echtgenote van het seksueel misbruik van kleindochters, maar heeft ze nooit aan de bel getrokken. Dat maakt haar volgens het OM medeplichtig. Dit meldde het OM.

Justitie wil met deze ongebruikelijke stap een signaal afgeven dat zwijgende echtgenotes en vriendinnen van incestplegers ook strafrechtelijk kunnen worden aangepakt. De vrouw heeft niet zelf meegedaan aan de seksuele handelingen met haar drie kleindochters uit Emmeloord.

Maar zij hield volgens justitie wel jarenlang haar mond over het misbruik door haar man J.S. . Justitie noemt deze 62-jarige oud-inwoner van Espel (Noordoostpolder) een "hardnekkige pedofiel".

De opa is in september door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot vier jaar cel plus tbs met dwangverpleging voor jarenlange incest met drie kleindochtertjes. Ook kregen twee van de drie meisjes ieder een bedrag van 5000 euro toegewezen.