DEN HAAG - Verkeersminister Karla Peijs wil via een "experimentartikel" af van de lange proceduretijd van bijna twee jaar voor het terugdraaien van 80-kilometerzones. "Daar wordt aan gewerkt", kondigde ze maandag aan in een debat met de Tweede Kamer over grote infraprojecten.

Sinds een jaar mag op stukken snelweg rond de vier grote steden niet harder dan 80 kilometer per uur worden gereden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Op de A12 bij Voorburg blijkt echter dat de files zijn toegenomen.

De minister wil daarom daar de oude maximumsnelheid van 100 kilometer terug, maar dat kost bijna twee jaar. "Ik mis een experimentartikel zoals in het Schipholbeleid", verzuchtte Peijs, doelend op proeven voor slimmer en daardoor minder lawaaiig vliegen rond de luchthaven.

De lange proceduretijd irriteert het CDA al veel langer. "Kan dat niet veel sneller", vroeg maandag ook VVD-verkeersspecialist Pieter Hofstra.

Luchtkwaliteit

Peijs legde uit dat ze moet aantonen dat de luchtkwaliteit niet verslechtert als ze de zaak terugdraait. Bovendien zijn er maatregelen nodig tegen extra geluidsoverlast die bij 100 kilometer maximumsnelheid ontstaat. Dat allemaal kost bijna twee jaar tijd om te onderzoeken. Peijs is daarbij ook nog eens afhankelijk van de betrokken gemeente en eventuele beroepsprocedures, merkte ze op.