JERUZALEM - Israël overweegt op korte termijn zijn militaire offensief in de Gazastrook uit te breiden en zal daarover in de komende dagen een besluit nemen. Dat heeft premier Ehud Olmert maandag gezegd tegen leden van de commissie voor buitenlandse zaken en defensie van de Knesset.

Het zou niet de bedoeling zijn het gebied, waaruit Israël zich vorig jaar terugtrok, opnieuw te bezetten, maar de Israëliërs zouden willen voorkomen dat vanuit Egypte wapens het gebied worden binnengesmokkeld. De Palestijnse premier Ismail Haniyeh sprak desalniettemin van een gevaarlijke escalatie.

Grens

Egypte stuurde afgelopen weekeinde rond de vijfduizend man paramilitaire politie naar de grens met de Gazastrook ter bescherming van de bewoners van het gebied. Aanleiding waren berichten dat Israël van plan zou zijn tunnels waardoor wapens van Egypte naar de Gazastrook worden gesmokkeld te bombarderen.

Israël is in de Gazastrook bezig met een militair offensief sinds eind juni een Israëlische soldaat werd ontvoerd en twee werden gedood langs de grens tussen Israël en de Gazastrook. Dat offensief heeft al meer dan tweehonderd Palestijnen het leven gekost. De militair, korporaal Gilad Shalit, wordt nog steeds vastgehouden.

Hamas

Een delegatie van de Hamas uit Syrië, waar veel leiders van de organisatie zijn gevestigd, reist maandag naar Caïro voor overleg met Egyptische functionarissen over een gevangenenruil met Israël.

Het is de bedoeling dat in ruil voor de vrijlating van Shalit in drie fases 1.400 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten. Egypte bemiddelt al langer tussen de Hamas en Israël, maar volgens Israël is er door toedoen van Hamas-leider Khaled Mashaal nog geen deal gesloten.

Versterking

Olmert zei maandag voor de parlementaire commissie ook dat hij overweegt de Palestijnse president Mahmoud Abbas toestemming te verlenen zijn veiligheidstroepen te versterken met manschappen die hij in Jordanië achter de hand houdt.

Zaterdag zeiden Palestijnse regeringsfunctionarissen dat Abbas de zogeheten Badr-brigade wil laten aanrukken om het overwicht te verkrijgen in het conflict met de Hamas. Al maanden zijn aanhangers van Abbas' Fatah-partij verwikkeld in een vaak dodelijke strijd met Hamas-aanhangers.

Yisrael Beiteinu

Het Israëlische kabinet en de Knesset zijn maandag akkoord gegaan met het toetreden van de rechtse partij Yisrael Beiteinu tot de regering. Met 22 stemmen voor en één tegen schaarde het kabinet zich achter de partij van de omstreden Avigdor Lieberman. Later stemde zoals verwacht het parlement in met de toetreding, met 61 stemmen voor en 38 tegen.

Ruil

Yisrael Beiteinu is voorstander van een keiharde lijn tegenover de Palestijnen en Lieberman heeft voorgesteld Israëlisch-Arabische dorpen te ruilen voor de joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, om zoveel mogelijk Arabieren Israël uit te krijgen.

De Arbeidspartij, die deel uitmaakt van de coalitie van Olmert, heeft zich lang tegen deelname van Yisrael Beiteinu aan de coalitie verzet, maar haalde vorige week bakzeil.

Kritiek

Olmert, die fel is bekritiseerd vanwege de niet vlekkeloos verlopen oorlog tegen de Libanese Hezbollah, krijgt door het toetreden van Liebermans partij meer politieke armslag. Yisrael Beiteinu heeft elf zetels in de 120 zetels tellende Knesset, met als gevolg dat de coalitie van Olmert 78 zetels in handen krijgt.

Met Yisrael Beiteinu in de regering is het onwaarschijnlijk dat er nog iets terechtkomt van Olmerts plannen voor het einde van zijn ambtstermijn de definitieve grenzen van Israël vast te stellen en zich desnoods eenzijdig van de Westoever terug te trekken.