AMSTERDAM - Ruim honderdduizend Amsterdammers, 15 procent van het totale aantal inwoners in de hoofdstad, wonen niet op het adres dat is opgegeven bij de gemeente. Vooral door gesjoemel met uitkeringen is de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) ernstig vervuild.

Bewoners verstrekken verkeerde adresgegevens of geven veranderingen in hun woonsituatie niet door. Dat liet de Dienst Persoonsgegevens van Amsterdam maandag weten in het tv-programma Netwerk.

Frauderen

De vervuiling van de gemeentelijke administratie kost Amsterdam jaarlijks zeker 10 miljoen euro. De gemeente weet niet precies hoeveel mensen bewust frauderen, maar het zou zeker om enkele procenten gaan. Het gaat bijvoorbeeld om thuiswonende studenten die zich in Amsterdam laten registeren om een beurs als uitwonende te ontvangen, of om emigranten naar Marokko of Turkije die in Amsterdam ingeschreven blijven om niet gekort te worden op hun AOW-uitkering.

Ook proberen sommigen door een valse inschrijving onterecht een dure parkeervergunning of een hogere plaatsing op een wachtlijst voor een woning te verkrijgen.

Verhuisbewegingen

De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten dat een groot deel van de vervuilde administratie echter te wijten is aan het grote aantal verhuisbewegingen per jaar (ongeveer 70.000). "Een groot deel van die mensen is slordig met inschrijven", aldus een woordvoerster.

De gemeente wil dat de vervuiling van het bevolkingsregister minder wordt en werkt aan een grotere bewustwording onder de bewoners om veranderingen in de woonsituatie door te geven.

De gemeente is verder al twee jaar bezig door huisbezoeken gerommel met bijstandsuitkeringen aan te pakken. De fraude met bijstandsuitkeringen is daardoor tot een minimum beperkt, aldus de gemeente.

Electoraal

De verkeerde persoonsadministratie kan ook electorale gevolgen hebben, zei hoogleraar Arre Zuurmond in Netwerk. Als bij de komende Kamerverkiezingen 15 procent van de stempassen verkeerd wordt bezorgd, kan volgens Zuurmond in Amsterdam een volledige kamerzetel verloren gaan.

Zuurmond schat dat bij de drie andere grote steden 7 tot 10 procent niet klopt van het bevolkingsregister. In de middelgrote gemeenten zou dat 5 tot 7 procent zijn.