KHARTOEM - De speciale gezant van de Verenigde Naties in Sudan, Jan Pronk, mag kortstondig terugkeren naar Khartoem om de overdracht van zijn taken te regelen. Dat heeft het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bevestigd.

"Jan Pronk kan terugkeren voor een beperkte periode, die niet meer dan een paar dagen mag duren, om zijn persoonlijke zaken te regelen en om zijn taken over te dragen aan zijn opvolger", zei woordvoerder Ali al-Sadek van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reizen

Hij voegde eraan toe dat "Pronk tijdens die periode niet wordt toegestaan Sudanese functionarissen of internationale gasten te ontvangen, persconferenties te houden of buiten de hoofdstad Khartoem te reizen". Pronk werd een week geleden tot persona non grata verklaard.

Sudan greep een bericht op Pronks weblog aan om hem uit te zetten. Pronk schreef op de weblog dat het Sudanese leger twee veldslagen in Darfur had verloren en dat het moreel onder de troepen laag was. Pronk blijft tot eind dit jaar VN-gezant. Hij gaat vanuit New York werken.

Offensief

Pronk stelde vorige week dat de opmerkingen op zijn weblog waren bedoeld om de rebellen ervan te doordringen dat ze na twee gewonnen slagen bij een derde krachtmeting in de pan zullen worden gehakt, nu het Sudanese leger een groot offensief voorbereidt.

Van Ardenne

Dat het Sudanese leger werkt aan een offensief, constateerde ook minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) maandag in tv-programma NOVA tijdens haar verblijf in Sudan. Ze was dit weekeinde afgereisd naar Khartum en Dafur, omdat Pronk was weggestuurd.

Van Ardenne: "Uit diverse gesprekken hier heb ik kunnen opmaken dat er meer troepen in het gebied zijn dan ooit, meer wapens dan ooit en dat het er naar uitziet dat men zich opmaakt voor een grote slag."

De bewindsvrouw stelde dat ze deze zaken heeft voorgelegd aan de minister van Buitenlandse Zaken van Sudan. "Hij ontkende het niet, en dat betekent dat ik zeer ongerust ben."