DEN HAAG - De politie gaat vanaf dinsdag meerijden op de Zoetermeerlijn, de ringlijn tussen Den Haag en Zoetermeer die al jaren berucht is wegens incidenten met hangjongeren. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Agenten gaan tijdens de hele dienstregeling surveilleren op de lijn. Aanvankelijk zou de politie pas op 1 januari mee gaan rijden en dan alleen tijdens risicotijden, 's avonds en in het weekeinde.

De extra inzet in de treinen tussen Den Haag en Zoetermeer duurt tot 1 maart. Eerder is besloten dat per 1 januari ook medewerkers van een beveiligingsbedrijf politie en spoorwegpolitie op de Zoetermeerlijn bij gaan staan om overlast van jongeren de kop in te drukken.

Eerder pleitte burgemeester L. van Leeuwen van Zoetermeer voor het invoeren van preventief fouilleren op de probleemlijn. Hij heeft de gemeenteraad toestemming gevraagd om daarvoor per 1 januari de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te veranderen.

De raad heeft zich inmiddels achter het voorstel geschaard, maar neemt pas in de vergadering van maandag een besluit. Veel reizigers voelen zich 's avonds onveilig in de treinen van en naar Zoetermeer, veelal door overlast van jongeren. Ook is er volgens de gemeente veel wapenbezit in de treinen van de stadslijn.