ROME - De internationale gemeenschap faalt jammerlijk bij de bestrijding van honger in de wereld. Tien jaar na de Wereldvoedseltop van de Verenigde Naties is het aantal mensen dat een voedseltekort heeft zelfs toegenomen.

Dat staat in een maandag verschenen rapport van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN. Volgens haar jongste gegevens hebben 864 miljoen mensen een tekort aan voedsel. Deze groep is vooral woonachtig in ontwikkelingslanden.

De directeur-generaal van de FAO, Jacques Diouf, zegt in het rapport dat de rijke landen onvoldoende politieke wil hebben om eindelijk eens wat te doen aan de honger in de wereld. "We hebben geen enkele vooruitgang geboekt en dat is een trieste realiteit".

VN-top

Deze week is er in Rome een VN-top waar wordt teruggekeken op de Wereldvoedseltop van 1996.

De internationale hulporganisatie Oxfam, in Nederland Oxfam Novib geheten, liet maandag vanuit Londen weten dat "de tijd van beloftes nu echt voorbij moet zijn". "Het probleem van deze wereld is niet gebrek aan voedsel maar gebrek aan rechtvaardigheid.

Tegen de deelnemers van de conferentie zeggen we dan ook: kom nu echt in actie of blijf anders thuis!", aldus een zegsman.