AMSTERDAM - Terreurverdachte Noureddine El F. heeft vorig jaar een vuurwapen gekocht, omdat hij met de dood werd bedreigd door de ex-man van zijn echtgenote. De reden was niet een terroristische aanslag te plegen. Dat verklaarde hij maandag voor de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. El F. is een van de medeverdachten in de strafzaak die tegen terrorismeverdachte Samir A. loopt.

Volgens El F. had de vorige man van zijn vrouw, medeverdachte Soumaya S., aan A. en anderen verteld dat hij bewapend was en El F. wilde doden. El F. is toen met de 'kroongetuige' in deze zaak, Lahbib B., naar Amsterdam gegaan om het vuurwapen te kopen. De politie hield El F. vorig jaar juni aan op station Amsterdam-Lelylaan. Hij had het doorgeladen machinepistool bij zich.

Volgens El F. kocht B. nog twee vuurwapens om op die manier een lage prijs te bedingen. B. en zijn vrouw, Hanan S. die tevens belastende verklaringen heeft afgelegd tegen de verdachten, hadden flinke schulden. B. wilde met de andere wapens later een overval plegen, aldus El F.

Justitie verdenkt Samir A., Noureddine El F., diens vrouw en drie medeverdachten ervan dat ze een of meerdere aanslagen wilden plegen op landelijke politici. Ook het gebouw van de AIVD zou het doelwit zijn geweest van deze groep vermeende terroristen.

Bos

Het was maandag voor het eerst dat El F. uitgebreid antwoord gaf op vragen. Zo gaf hij toe dat hij in een bos in Amsterdam met het wapen had geschoten om het te testen. Dat was volgens hem ook de enige keer dat hij het heeft gebruikt.

Officier van justitie Bart den Hartigh vroeg waarom El F. nu opeens had besloten wel te praten. "Mijn advocaat zei dat ik gewoon moest zeggen wat ik tegen hem zei. Dat is beter dan niets zeggen."

Extreem

De verdachte ontkende vervolgens verschillende belastende informatie over hem, zoals de suggestie dat hij vond dat Hirsi Ali, Geert Wilders en Theo van Gogh moesten worden bestreden.

Op de vraag van de aanklager of hij zichzelf extreem vindt gaf El F. geen duidelijk antwoord. "Ik geloof niet in ideologieën. Ik geloof wel dat God of Allah mensen die fouten maken tijdens het leven of in het hiernamaals straft". De zaak gaat dinsdag verder. Dan wordt onder anderen Samir A. ondervraagd.