AMSTERDAM - Koning Abdullah II van Jordanië en zijn vrouw koningin Rania zijn maandagochtend aangekomen in Nederland. Zij werden op Schiphol verwelkomd door koningin Beatrix, die hen persoonlijk uitnodigde, en minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken. Het Jordaanse vorstenpaar blijft tot woensdagavond in Nederland.

Koningin Beatrix, die zeer goed bevriend was met Abdullahs vader koning Hoessein en koningin Noor, vergezelt hen persoonlijk naar ondermeer Amsterdam en Flevoland. Abdullah II houdt in Nederland vijf toespraken. Maandagmiddag spreekt hij in de Eerste Kamer al over 'Uitdagingen en verwachtingen in het Midden-Oosten vanuit de Jordaanse optiek'.

Bruggenbouwer

De 44-jarige Abdullah staat sinds 1999 aan het hoofd van het Hashemitisch koninkrijk. Hij probeert de rol van zijn vader als bruggenbouwer in het Midden-Oosten voort te zetten.

Abdullah is een moderne koning, die strak in het maatpak gestoken beter Engels dan Arabisch spreekt. Dat komt doordat zijn Britse moeder hem een grotendeels Engelse opleiding liet volgen. De Jordaanse koning speelde zelfs een gastrol in zijn favoriete televisieserie Star Trek.

Invloedrijk

Zijn eveneens zeer moderne vrouw koningin Rania (36) behoort volgens het Amerikaanse weekblad Time tot de honderd meest invloedrijke vrouwen ter wereld. De bedrijfseconome is een gedreven fondsenwerver voor projecten op het gebied van onder andere onderwijs, armoedebestrijding en rechten voor vrouwen en kinderen.

Rania is een idool voor jonge vrouwen in het Midden-Oosten. Ze draagt nooit een hoofddoek, maar wel couturekleding. Ze reist de hele wereld rond, gewapend met een laptop en een iPod en luistert naar moderne, Westerse muziek. Met haar kinderen bezoekt zij fastfoodrestaurants in Amman. Koningin Rania is overigens tijdens haar bezoek aan Nederland licht gehandicapt door een gebroken linkerenkel.

Receptie

Abdullah II en Rania geven maandagmiddag op paleis Noordeinde een receptie voor Nederlandse autoriteiten, zoals bewindslieden en ministers van Staat. Na een privélunch met koningin Beatrix vertrekken zij naar het gebouw van de Eerste Kamer voor de toespraak van de koning en ontmoetingen met parlementariërs en zakenmensen.

Vriendschapsbanden

Maandagavond schuiven prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien en prinses Margriet en haar man aan bij het staatsbanket dat koningin Beatrix haar gasten aanbiedt. Uit die zware vertegenwoordiging van de koninklijke familie valt op te maken dat de Oranjes net als koning Abdullah de vriendschapsbanden graag blijven onderhouden. Zowel Abdullah als Beatrix zal aan tafel spreken.