MADRID - Een Franse onderzeeër heeft nog drie scheuren ontdekt in de romp van de gezonken olietanker Prestige. Dat heeft de Spaanse vice-premier Rajoy maandag bekendgemaakt. De tanker brak in tweeën en zonk 19 november voor de kust van de Spaanse deelstaat Galicië.

Het schip was geladen met 77.000 ton olie, waarvan meer dan 20.000 ton in zee is terechtgekomen. De rest van de lading is met het schip ten onder gegaan. Het wrak ligt op meter diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan.

De bemanning van de Franse mini-onderzeeër Nautile heeft in de achtersteven scheuren ontdekt die nog niet eerder waren opgemerkt. Net als uit de andere scheuren, komt ook daar olie uit. De Nautile, die in 1985 het wrak van de Titanic heeft gelokaliseerd, ontdekte eerder al twee scheuren in de achtersteven en ten minste vier in de boeg.

Volgens Rajoy moet nu worden vastgesteld hoeveel brandstof uit de tanker zou kunnen komen en of er een kans is dat de olie stolt door de lage temperatuur op de bodem van de zee. Een team van wetenschappers onderzoekt de gegevens.

Milieuramp

De kust van Galicië is al door de olie vervuild. Spanje beleeft mogelijk de ergste milieuramp in zijn geschiedenis. Er drijven nog drie grote olievlekken op zee. Frankrijk en Portugal houden er rekening mee dat die op hun kusten afkomen.

Inmiddels heeft de Spaanse regering duizenden militairen naar Galicië en aangrenzende gebieden gestuurd om de ruim 10.000 vrijwilligers af te lossen die tot nu toe bezig waren met het schoonmaken van de kust. Het contingent bestaat uit onder meer twee marineschepen met bemanning die is gespecialiseerd in het aan land gaan op rotsachtige kusten, zeven helikopters en vijftien herkenningsvliegtuigen.