AMSTERDAM/UTRECHT - De NS heeft het treinverkeer van en naar Amsterdam dinsdagochtend geleidelijk hervat. Door een wisselstoring en andere problemen vielen maandag veel treinen uit en liepen reizigers flinke vertragingen op. De Railverkeersleiding verwacht dat de treinen in de ochtendspits weer volgens de dienstregeling rijden.

Amsterdam was de hele dag moeilijk bereikbaar. Er vielen incidenteel treinen uit omdat personeel en materieel niet op de juiste plaatsen waren. Zo reden er geen intercity's tussen Amsterdam en Amersfoort en minder treinen op de trajecten naar Eindhoven, Den Haag, Woerden en Uitgeest. Naar Leiden, Hoorn, Utrecht en Haarlem reden enige tijd helemaal geen treinen.

De problemen ontstonden maandagochtend toen werkzaamheden aan de sein- en wisselbediening in Amsterdam langer duurden dan verwacht. Ook kregen de Nederlandse Spoorwegen te maken met een stroomstoring in Amsterdam en een wisselstoring bij Weesp.

De NS zijn boos op Railinfrabeheer, omdat Amsterdam CS door de uitgelopen werkzaamheden moeilijk bereikbaar was. De onderneming neemt deze 'slechte prestatie' van Railinfrabeheer hoog op en gaat op korte termijn met het onderhoudsbedrijf rond de tafel zitten.

Dit weekeinde geen treinen tussen Arnhem en Nijmegen

Bovendien trad er bij werkzaamheden in het weekeinde aan de Rijnbrug bij Arnhem een etmaal vertraging op, waardoor maandag de hele dag geen treinen konden rijden tussen Arnhem en Nijmegen en Arnhem en Tiel. Al deze problemen met de beschikbaarheid van de rails hinderden het treinverkeer in een flink deel van het land.

In de drukke ochtendspits vielen alleen al rond Amsterdam tientallen treinen uit. Vele tienduizenden treinreizigers tot ver buiten de hoofdstad zijn hierdoor gedupeerd, aldus een woordvoerder van NS. Volgens de Spoorwegen had Railinfrabeheer zijn afspraken moeten nakomen. Tijdens het gesprek kan een eventuele claim aan de orde komen, zei de woordvoerder. Railinfrabeheer vindt het "heel vervelend" dat de werkzaamheden bij Amsterdam CS vertraging hebben opgelopen, aldus een woordvoerder. "Dat hadden we zelf niet zo gepland."

Geld terug

Railinfrabeheer moet al voor de helft van de kosten van de geld-terugregeling opdraaien. Reizigers kunnen hun treinkaartje vergoed krijgen bij een vertraging van een half uur of meer.