AMSTERDAM - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zet de vijf maanden oude baby van een echtpaar uit Geldrop niet het land uit. De dienst stuurde een brief naar het echtpaar, waarin stond dat hun pasgeboren dochter binnen 28 dagen het land moest verlaten.

Bekijk video

Volgens de IND is er een fout gemaakt, meldde IND directeur Peter Veld maandag in het Radio 1 Journaal. In de brief van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) stond dat het meisje hier niet kon blijven, omdat de vader, Geert Cornelissen, haar te laat zou hebben erkend. Cornelissen is getrouwd met een Tanzaniaanse die een verblijfsvergunning heeft tot 2011. Toen zijn vrouw naar Nederland verhuisde, was zij al zwanger.

Paspoort

Veld: "De verwarring ontstond doordat de vader verzuimde het kind in het bevolkingsregister in te schrijven. Vandaar dat het meisje op naam van haar moeder werd bijgeschreven. Het is dus een Tanzaniaans kind. De moeder moet zorgen dat het kind in haar paspoort toegevoegd wordt. Betrokkene heeft 28 dagen tijd om dat te regelen."

Volgens de vader is dit lastig, omdat de moeder naar Tanzania zou moeten gaan om haar kind bij te schrijven. Hij wacht op de uitkomst van een aanvraag van een Tanzaniaans paspoort voor het kind. Veld gaf al aan dat de IND niet moeilijk zal doen als de termijn van 28 dagen wordt overschreden.

Terughoudend

De ouders van het kind reageerden maandag terughoudend op de woorden van de IND-directeur. Moeder Mwansiti Juma Kupara: "Je weet het nooit. Ik vertrouw het pas als ik een paspoort met daarin haar naam in mijn handen heb." "We zijn er nog niet", zei vader Geert Cornelissen.