BARCELONA - De kliniek Ginemedex in Barcelona voert abortussen uit bij vrouwen die ruim zeven maanden zwanger zijn. De kliniek ontvangt patiënten uit onder meer Nederland, Frankrijk, Groot-Britannië en Duitsland.

De Deense televisiezender DR1 zond zondagavond een reportage uit over de kliniek in Barcelona, aldus de Spaanse kranten El País en ABC maandag. Spaanse medewerkers van de kliniek zeiden dat ze Nederlandse en Britse collega's hebben.

Gedurende twee maanden zijn met een verborgen camera opnamen gemaakt. Voor een abortus rekent Ginemedex een bedrag van 4000 euro.

Journalist

Een verslaggeefster van de Deense televisiezender die 31 weken zwanger was, was samen met een collega naar Barcelona gereisd. Ze maakte niet bekend dat ze journalist was.

De directeur van de kliniek vertelde haar dat een abortus mogelijk was. Hij legde voor de verborgen camera uit dat bij foetussen een substantie wordt geïnjecteerd die artsen meestal gebruiken voor het behandelen van hartpatiënten. Als foetussen het middel toegediend krijgen, overlijden ze aan een hartstilstand voordat ze de baarmoeder hebben verlaten, aldus de directeur.

Toestemming

In een tweede gesprek met de directeur gaf de Deense journaliste wel haar identiteit prijs. Ze kreeg toen te horen dat nog geen toestemming voor de ingreep was gegeven en dat ze nog een psychologisch onderzoek moest ondergaan.

In Spanje zijn abortussen na 22 weken zwangerschap in principe illegaal. In Nederland mogen zwangerschappen na de 24ste week niet meer worden afgebroken.