GRONINGEN - Om te voorkomen dat in godsdienstlessen aangezet wordt tot haat, moet de onderwijsinspectie toezicht gaan houden op het godsdienstonderwijs. Demissionair premier en CDA-lijsttrekker Balkenende heeft dat maandagavond in Groningen gezegd tijdens de eerste grote campagnebijeenkomst van zijn partij.

Balkenende doelde in het bijzonder op het islamitisch onderwijs. "De wezenlijke waarden van de Nederlandse samenleving mogen op die scholen niet worden aangetast", aldus de CDA-lijsttrekker. Als dat keer op keer gebeurt kan de inspectie in het uiterste geval overgaan tot sluiting van een school.

"Vreedzaamheid en respect"

Balkenende schaarde zich achter een pleidooi van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Hij vindt het onaanvaardbaar dat sommige islamitische scholen "de waarden vreedzaamheid en respect" niet eerbiedigen. "Religie moet bruggen slaan." De goede islamitische scholen hebben volgens de CDA-leider te lijden onder de slechte. "De minderheid verpest het voor de meerderheid. Zij zijn dus gebaat bij openheid", meent Balkenende. Bijkomend voordeel is volgens hem dat de VVD dan geen argumenten krijgt om het stichten van scholen op godsdienstige grondslag te ontmoedigen.

Balkenende neemt afstand van PvdA

De christen-democraat nam in zijn eerste officiële campagnespeech afstand van PvdA-leider Bos. Met zijn aanval op de verhoging van de ziektekostenpremie, die iedereen in 2003 voor de kiezen krijgt, speelt Bos volgens hem mooi weer. De verhoging is nodig om de torenhoge uitgaven in de zorg te dekken, verdedigde Balkenende. Hij voegde er aan toe dat een groot aantal zaken anders niet meer zal worden vergoed en dus rechtstreeks op het bordje van de patiënt zal komen.

'Rekening van Paars'

De CDA-voorman wees er fijntjes op dat de hogere premies "een rekening zijn voor de onder paars ontstane wachtlijsten". Zijn partij is volgens hem als het om de zorg gaat "meer solide" dan de PvdA en "socialer" dan de VVD.

Slecht nieuws voor het Noorden

Balkenende had ook slecht nieuws voor de Noord-Nederlandse bestuurders in de nog niet halfvolle Oosterpoort in Groningen. De door hen zo vurig gewenste magneetzweefbaan tussen Amsterdam en Groningen komt er niet. De premier vindt die lijn veel te duur. Het kabinet komt niet aan de eerder toegezegde 2,73 miljard euro voor een snelle treinverbinding, maar Balkenende verklaarde dat van dat bedrag ook wegen zullen moeten worden verbeterd. Daar krijgt Noord-Nederland niet nog weer een donatie uit Den Haag voor. Dat betekent dat tussen Amsterdam en Groningen waarschijnlijk een goedkopere hogesnelheidslijn zal worden aangelegd.