ARNHEM - Op zijn eerste bijeenkomst is LijstRatelband.nl twee kandidaten voor de Tweede Kamer kwijtgeraakt. Die meldden zich maandagavond niet ten huize van lijsttrekker Emile Ratelband in Arnhem. "Dan gaan we voor 28 zetels", schetste de nummer een het snel gewijzigde perspectief.

In de middaguren had Ratelband een lijst van dertig namen laten verschijnen. "De kandidaat-Kamerleden moeten zich toch zeker kunnen vrijmaken om hier aanwezig te zijn", zei Ratelband 's avonds. Anders verdienen ze in zijn ogen geen plaats in de volksvertegenwoordiging. "Het is een eer om in de Tweede Kamer te zitten."

"Iedereen moet zijn identiteitsbewijs laten controleren"

De aanwezigheidsplicht van de kandidaten had een praktische reden. "Iedereen moest zich vooral hier melden om een identiteitsbewijs te laten controleren", liet nummer drie van de lijst, J. Jetten, weten. Door hun afwezigheid worden Rick Manssen, nummer 19, en Harald van Roekel (21) van de lijst geschrapt.

Ratelband zei zondagavond al vijftig mensen te hebben geselecteerd, in de loop van maandag had hij nog niet alle dertig kandidaten gesproken. Hij is van plan zaterdag de lijst te presenteren.

'Het is geen partij'

Ratelband en Jetten weigeren de lijst een partij te noemen. Ratelband spreekt van een groep 'dwarsdenkers'. Jetten heeft het over een "interacterend netwerk". Op een gedetailleerd programma wil het tweetal zich niet vastleggen. In de Tweede Kamer wil de fractie zich straks laten leiden door de stem van de Nederlanders via Ratelbands website.

Wel zei Ratelband dat allochtonen met een Nederlands en een buitenlands paspoort voor één nationaliteit moeten kiezen. Jetten kwalificeerde de groep op het gebied van veiligheid als rechts, op het terrein van natuur en milieu is de groep bij voorbeeld links in het politieke spectrum te plaatsen. Verder zei Ratelband de politiek "transparanter" te willen maken.

'Helft van lijst Leefbaar Nederland overgestapt'

Jetten claimt dat de helft van de kandidaten van de lijst van Leefbaar Nederland de overstap naar de LijstRatelband.nl heeft gemaakt. "De leukste mensen zijn met ons meegegaan; de anderen mis ik niet." De prognose van Ratelband van 28 zetels acht hij iets te hoog gegrepen. "Zijn verwachtingen zijn altijd wat boven het haalbare."