GRONINGEN - Demissionair premier Balkenende heeft minister Nawijn van Vreemdelingenzaken telefonisch gesommeerd afstand te nemen van zijn uitlatingen over de Tweede Kamer. Als Nawijn dat doet, is voor hem de kous af, zo heeft hij maandag tijdens een CDA-campagnebijeenkomst in Groningen laten weten. "Als ik had gevonden dat hij moet aftreden, dan had ik dat wel tegen hem gezegd", aldus Balkenende.

In het televisieprogramma Den Haag Vandaag zei Nawijn dat het hem vooral te doen was om de werkwijze van de Kamer die nodeloos ingewikkeld zou zijn. ,,Voordat we alle procedures door hadden, was het kabinet al gevallen'', zei hij. Hij ontkende dat de Tweede Kamer niet belangrijk zou zijn.

Vorige maand berispte Balkenende de bewindsman nadat die had gepleit voor de herinvoering van de doodstraf. De premier zei toen dat het vertrouwen in Nawijn een deuk had opgelopen.

De Tweede Kamer voert op initiatief van de SP Nawijn dinsdag aan de tand over diens opmerking over de volksvertegenwoordiging. LPF-partijgenoot en vice-premier De Boer (Verkeer en Waterstaat) vindt dat Nawijn in dat spoeddebat "iets recht moet zeten".