DELFT - De brandweer en medewerkers van DSM hebben maandagavond lucht laten lopen in de treinwagon met ammonia die maandagavond bij het chemieconcern in Delft op imploderen stond. Dat heeft een woordvoerder van DSM gezegd.

Met behulp van een ladderwagen zette de brandweer een bovenluik in de wagon open, zodat er lucht in de tank kon komen. Bij het lossen van de ammonia bleek dat de beluchtingsklep dicht was. Hierdoor ontstond onderdruk in de tank en werd deze vacuüm getrokken. Met het toelaten van lucht werd het vacuüm opgeheven. Nu het beluchten van de wagon is gelukt, kan de ammonia worden overgepompt naar een opslagtank op het terrein van het chemieconcern.

Geen ongelukken

Er hebben zich bij het incident geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De wagon staat op een zijspoor op het terein van het concern. De politie heeft de omgeving niet ontruimd, wel is rond de wagon een veiligheidsmarge van tweehonderd meter ingesteld. Op last van de brandweer is het treinverkeer tussen Den Haag en Rotterdam stilgelegd.

Geen gevaar omgeving

Ammonia is een bijtende stof die brandwonden kan veroorzaken. Komt de stof met de buitenlucht in aanraking dan ontstaat ammoniak. Was er ammonia ontsnapt in Delft, dan had dat geen gevaar voor de omgeving opgeleverd, omdat het zou zijn verdunt door de straffe wind.

DSM in Delft produceert bakkersgist, antibiotica en smaakstoffen.