BRASILIA - De Braziliaanse president Luis Inácio Lula Da Silva is zondag herkozen. Na telling van 80 procent van de stemmen stond de kandidaat van de Arbeiderspartij op meer dan 60 procent van de stemmen. Zijn sociaal-democratische tegenstrever Geraldo Alckmin bleef steken op 39,9 procent, blijkt uit officiële resultaten.

Bekijk video

De overwinning komt niet onverwacht. Peilingen voorafgaand aan de stembusgang gaven al aan dat Lula op minstens 60 procent van de stemmen kon rekenen. Alckmin, de centrumlinkse oud-gouverneur van de deelstaat Sao Paulo, stond steevast op een achterstand van 20 tot 26 procentpunt.

De oppositiekandidaat heeft Lula in de verkiezingsdebatten vooral aangevallen op een reeks corruptiezaken uit de afgelopen jaren, waarbij medewerkers van de president waren betrokken. Alckmin heeft de burgers en bedrijven een belastingverlaging beloofd, mocht hij tot president worden gekozen.

Armen

Lula wierp zich in de aanloop naar de verkiezingen op als de kandidaat van de arme Brazilianen. In zijn eerste termijn begon hij een sociaal programma voor de mensen die het minst te besteden hebben. Dat project wil hij in een nieuwe termijn een vervolg geven.

De meeste stembureaus gingen zondag om 12.00 uur (Nederlandse tijd) open en sloten om 21.00 uur. Brazilië kent verschillende tijdszones. Daarom gingen in de deelstaat Acre aan de grens met Peru en in enkele regio's in de deelstaat Amazonas de stembureaus later open. In Acre sloten de stembureaus om 23.00 uur Nederlandse tijd.

De Brazilianen kozen zondag niet alleen een president maar ook de gouverneurs van tien deelstaten.