ARNHEM - Emile Ratelband heeft maandag in allerhaast een kandidatenlijst van dertig mensen opgesteld om nog met zijn LijstRatelband.nl mee te kunnen doen aan de Tweede-Kamerverkiezingen.

Maandagavond worden de laatste formaliteiten voor de lijst afgehandeld, aldus Ratelband. Ratelband zelf voert de lijst aan, op twee staat Ingrid Hogenbirk (Amsterdam), oud-voorzitter Jan Jetten van Leefbaar Nederland op drie. Joy van der Stel (Arnhem) is vierde en oud-bestuurslid Fons Schirris van Leefbaar Nederland vijfde. Ratelbands dochter Minou Ratelband (Amsterdam) is nummer dertig en laatste.

Jetten en Schirris zijn niet de enigen die met Ratelband zijn meegegaan. Ingrid Hogenbirk was bij de vorige Kamerverkiezingen kandidaat voor Leefbaar Nederland. Acht andere mensen op de lijst stonden afgelopen weekeinde nog op de ontwerp-kandidatenlijst van de leefbaren.

Ratelband kon maandagmiddag nog niet zeggen of hij voldoende handtekeningen had verzameld om mee te kunnen doen. Daarvoor heeft hij per kiesdistrict (negentien in totaal) dertig ondertekende verklaringen nodig. Die moeten vervolgens dinsdag in de districten worden ingeleverd.

Oud-voorzitter Jetten van Leefbaar Nederland is daar niet bij. Hij heeft zijn vorige partij beloofd de kandidatenlijst van Leefbaar Nederland dinsdag in te leveren bij de Kiesraad in Den Haag. "Ik ben een democraat, dus dat doe ik", zei Jetten een dag na zijn vertrek bij die partij.

'Dertig zetels'

"We gaan voor dertig zetels", zei Ratelband maandag, die zondag besloot zijn eigen partij op te richten nadat hij de strijd om het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland had verloren van Haitske van de Linde. Zijn partij kan niet meer onder de eigen naam meedoen aan de verkiezingen. Dan had Ratelband de partij al in oktober moeten laten registreren bij de Kiesraad. Wel kan hij met een naamloze partij meedoen. De partij krijgt op het stembiljet alleen een nummer.

Ratelband moet om mee te kunnen doen niet alleen voldoende handtekeningen verzamelen in de negentien kiesdistricten maar ook .000 euro betalen. Die waarborgsom krijgt zijn partij terug als zij 75 procent van de kiesdeler haalt. De kiesdeler is het aantal stemmen dat nodig is voor een Kamerzetel.