DEN HAAG - VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft zondag tijdens het lijsttrekkersdebat op Radio 1 premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende uitgedaagd nu al te zeggen met welke coalitie hij na de verkiezingen in zee wil. Rutte zei zich "grote zorgen te maken" dat het CDA na 22 november voor de PvdA kiest.

Dat zal volgens hem leiden tot een coalitie die zorgt voor minder economische groei, minder banen en een forse bezuiniging op de veiligheid. Ook zal door een kabinet van CDA en PvdA de migratie weer toenemen.

Tent

Balkenende liet zich niet door Rutte uit de tent lokken. Hij zei te kiezen voor het eigen CDA-programma. Balkenende haalde zowel uit naar de PvdA als de VVD. De sociaaldemocraten hebben volgens hem de afgelopen jaren de noodzakelijke veranderingen in zorg en WAO proberen tegen te houden.

Ook vergroot de PvdA de onzekerheid bij burgers door haar plannen om de hypotheekrenteaftrek te beperken en rijkere ouderen te laten meebetalen voor de AOW.

De VVD laat volgens de premier de uitkeringsgerechtigden in de kou staan. Ook het VVD-plan om te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking noemde hij "niet goed".

Graaicultuur

Bos zei dat als het aan hem ligt een aantal maatregelen van het huidige kabinet wordt teruggedraaid. Hij noemde de hoge zorgpremies en de no-claimregeling in de zorg. Ook wil Bos geen verdere martkwerking in de zorg, want dat leidt tot "een graaicultuur" in de vorm van hoge topsalarissen en gouden handdrukken.

Bos wil verder een Nederland zonder voedselbanken en een land dat "niet slaafs achter de Verenigde Staten aanloopt" als het gaat om de oorlog in Irak.