HELMOND - De politie en de mobiele eenheid (ME) hebben in de nacht van zaterdag op zondag een illegale houseparty in Helmond ontruimd. Daarbij zijn vijftien mensen aangehouden, meldde de politie zondag. De ME moest worden ingezet omdat de enkele honderden feestvierders geweld gebruikten tegen de politie.

De politie ontdekte na middernacht het illegale feest in een complex aan de Nieuwe Industrieweg in Helmond. Een overlegpoging door 'gewone' politiemensen met de feestvierders strandde, waarna burgemeester Fons Jacobs toestemming gaf om de ME in te zetten. Dat werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie zondag op het politiebureau in Helmond.

Bierflessen

Het peloton probeerde vanaf 5.20 uur het pand, dat sinds donderdag gekraakt was, binnen te komen. De in- en uitgangen waren gebarricadeerd. Een deel van de vijfhonderd tot zeshonderd feestvierders bekogelde de ME'ers met onder meer bierflessen en houten palen, aldus de politie. De ME gebruikte pepperspray en zette honden in bij de actie.

Rond 6.00 uur was het pand helemaal leeg, maar toen probeerden enkele tientallen mensen aan de achterkant weer binnen te komen. Zij belaagden daarbij twee hondengeleiders. Een van hen raakte gewond toen hij met een paal in zijn rug werd geslagen.

Van de vijftien aangehouden personen zijn er inmiddels vier vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Van de elf anderen moeten zich acht eind november voor de politierechter verantwoorden, onder meer voor openlijke geweldpleging. Drie personen die nog vastzitten, worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, zo maakte justitie bekend.

Buitenlanders

De aangehouden personen zijn tussen de 23 en 44 jaar oud. Onder de feestgangers waren veel buitenlanders, onder meer Italianen, Ieren en Duitsers. Vier van de elf arrestanten komen uit het buitenland.

De politie nam een vrachtwagen vol geluidsapparatuur in beslag en veel drank. Ook vond de politie een onbekende hoeveelheid drugs. Een feestganger moest naar de eerste hulp omdat een politiehond hem had gebeten.