AMSTERDAM - Ruim tachtig procent van de Nederlandse bevolking vindt dat Nederland onder de drie kabinetten-Balkenende minder sociaal is geworden. Dat blijkt zondag uit een onderzoek van IntomartGfK, in opdracht van de PvdA. Dat schrijft De Telegraaf zondag.

Ruim vijftig procent van de VVD-kiezers vindt Nederland minder sociaal dan bij het begin van de kabinetten-Balkenende. Van de eigen CDA-aanhang deelt 35 procent deze mening. Verder vindt ruim zestig procent van de ondervraagden dat de situatie in de verpleeghuizen moet worden verbeterd.

Ook vinden zij dat de drie kabinetten onder leiding van premier Jan Peter Balkenende (CDA) niet in staat zijn geweest de gouden handdrukken in de zorg en andere semi-overheidsinstellingen in te dammen. Vijfenzestig procent van hen stelt dat hiertegen moet worden opgetreden.

In totaal werden bijna 1130 mensen ondervraagd. De resultaten van het onderzoek werden zondag in De Telegraaf gepubliceerd op een van de twee pagina's die PvdA-lijsttrekker Wouter Bos als hoofdredacteur mocht vullen. Ook VVD-lijsttrekker Mark Rutte en Balkenende, lijsttrekker van het CDA, waren verantwoordelijk voor de inhoud van enkele pagina's in de krant.