RIJSWIJK - In de nacht van zaterdag op zondag is de klok om 03.00 uur een uur teruggegaan. Daardoor is het 's avonds een uur eerder donker en 's ochtends een uur eerder licht.

De overheid voerde de zomertijd in 1977 in om energie en geld te besparen. Door het verlengen van de dag in de lente is minder energie nodig voor bijvoorbeeld verlichting. Wintertijd bestaat feitelijk niet, omdat dit de oorspronkelijke tijd is.

De zomertijd gaat elk jaar in het laatste weekeinde van maart in en eindigt in het laatste weekeinde van oktober. Criticasters klagen dat hun hele ritme door het verschuiven van de tijd ontregeld raakt.

Schadelijk

De Belgische Vereniging tegen de Zomertijd (BVZT) is al jaren tegen de ingreep, met als argument dat die schadelijk zou zijn voor de gezondheid. De BVZT ziet een relatie tussen enerzijds slaperigheid, overconsumptie van slaap- en kalmeringsmiddelen, verkeersonveiligheid en anderzijds de zomertijd.

Volgens EnergieNed, de brancheorganisatie voor energiebedrijven, bespaart Nederland 350 miljoen kilowattuur aan elektriciteit dankzij de zomertijd. Dat is 0,3 procent van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik.

In totaal komt dat voordeel jaarlijks uit op maximaal 60 miljoen euro, aldus EnergieNed. Een huishouden bespaart jaarlijks circa 10 euro.