LONDEN - De meeste rokers in Europa vinden het makkelijker om een maand geen seks te hebben dan om te stoppen met sigaretten. Velen zouden zelfs liever bungeejumpen en parachutespringen dan een maand niet roken.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek onder ruim rokers in zes Europese landen. Bijna 70 procent van de Nederlandse rokers, 80 procent van de Britse, Franse en Duitse rokers en ruim de helft van de Belgische en Spaanse zegt liever een maand geen seks te hebben dan die tijd zonder sigaretten door te moeten komen.

Eén op de drie Europese rokers heeft nog nooit een stoppoging gewaagd. Wel zegt 60 procent te stoppen als hun liefdesleven eronder gaat lijden.

Belangrijkste reden om te stoppen is de gezondheid, gevolgd door bezorgdheid voor familie en de prijs van sigaretten. Ruim 60 procent van de rokers die ermee stopten, begon echter binnen een maand alweer. Nog geen kwart van alle rokers gaat naar de huisarts voor hulp bij het stoppen, ondanks alle beschikbare hulpmiddelen en praatgroepen.

De resultaten zijn maandag bekendgemaakt in Londen door Scape, een groepering die zich sterk maakt voor het stoppen met roken. Ook in 2001 is een grootschalig onderzoek uitgevoerd.