DEN HAAG - Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is zaterdag onderweg naar de Sudanese hoofdstad Khartum, onder meer om met de regering van het land te praten over de uitzetting van VN-gezant Jan Pronk.

Een woordvoerder van de minister zei dat de bewindsvrouwe er zondag nog eens op zal aandringen dat de regering het besluit herziet om Pronk het land uit te zetten.

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Sudan heeft zich de woede van het Sudanese leger op de hals gehaald door hun militaire optreden in de regio Darfur aan de kaak te stellen. Het regime in Khartum verweet hem een vijandelijke houding.

Vorig weekeind kreeg Pronk van de Sudanese regering te horen dat hij weg moest. Maandag verliet hij het land.

Toestemming

Het bezoek van minister Van Ardenne duurt een dag. Volgens de zegsman zal zij de autoriteiten van het Afrikaanse land vragen Pronk alsnog toestemming te verlenen het land binnen te komen en hem niet te hinderen in het uitoefenen van zijn functie. De minister vindt het besluit van Khartum om de voormalige minister uit te zetten onacceptabel, aldus de woordvoerder.

Pronk blijft nog tot eind dit jaar speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Sudan. In november keert hij op last van de VN terug naar Sudan, om zijn taken over te dragen aan zijn plaatsvervanger op de VN-missie in Khartum. Pronks mandaat loopt in december af.