ISTANBUL - Europees Parlementslid Joost Lagendijk (GroenLinks) is dit weekend het middelpunt van massale belangstelling van de Turkse pers. Hij trouwde zaterdag in Istanbul met de populaire Turkse tv-journaliste Nevin Sungur.

"Een gekkenhuis. Het lijkt wel of Madonna hier is aangekomen", constateerde woordvoerster Anita de Horde van GroenLinks. "De bruiloft is het nieuws op elke zender en in alle Turkse kranten"

Beveiligers moesten acht cameraploegen en zestig journalisten in bedwang houden bij het Pera Palace, waar het huwelijk met ruim vijfhonderd gasten werd voltrokken door de burgemeester van de miljoenenstad Istanbul. Pera Palace is beroemd geworden als hotel voor hooggeplaatste gasten van de historische trein Oriënt Express.

Plechtigheid

De plechtigheid vond plaats in Turkse stijl. Op de vraag of hij Nevin tot zijn vrouw nam, antwoordde Lagendijk in het Turks 'evet' (ja). Lagendijk heeft de bruiloft zaterdagavond in beslotenheid afgerond met enkele vrienden en familieleden. Dat kon alleen dankzij strenge bewaking. De locatie was namelijk uitgelekt in de pers.

Europees Parlement

Lagendijk (49) is voorzitter van de Turkije-commissie van het Europees Parlement. De politicus moet helpen beoordelen of Turkije aan de voorwaarden voldoet voor toetreding tot de Europese Unie.

Toen hij als Europarlementslid een strafzaak tegen de Turkse schrijver Orhan Pamuk bijwoonde, werd hij geïnterviewd door de Turkse tv-journaliste. Dat was het begin van de romance.

Kritiek

Sinds zijn relatie met de beroemde journaliste van tv-zender NTV begin dit jaar zegt hij een soort 'nationale schoonzoon' van Turkije te zijn geworden. Op straat wordt hij herkend en aangesproken als zwager' of schoonzoon'.

Eerder dit jaar dreigde een aanklager hem nog een proces aan te doen. Lagendijk had zich rond het proces-Pamuk kritisch uitgelaten over de manier waarop Turkije de Koerdische minderheid behandelt. Kritiek op Turkije is strafbaar volgens de Turkse strafwet.