AMSTERDAM - Schiphol heeft vanaf maandag als allereerste luchthaven in de wereld een eigen museum. Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol wordt 's middags geopend door kroonprins Willem-Alexander.

Reizigers kunnen nu voortaan naast al dan niet belastingvrij winkelen of een kopje koffie drinken, bekende Hollandse meesterwerken bekijken voordat ze het vliegtuig instappen. Het museum is een dependance van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Gouden eeuw

In de goudkleurige ruimte van 160 vierkante meter zijn tien kunstwerken te zien uit de 17e eeuw, de Gouden Eeuw. Het gaat om negen schilderijen van onder anderen Jan Steen, Jacob van Ruisdael en Pieter de Hooch en een tegeltableau van Cornelis Boumeester dat speciaal voor dit museum opnieuw is gerestaureerd.

Ook hangt er een werk van Rembrandt, een portret van zijn (vermoedelijke) echtgenote Saskia van Uylenburgh. Behalve deze werken zijn kleine tijdelijke tentoonstellingen te zien. Momenteel is dat een collectie glasserviezen en siervazen, Dutch Design Glass from the 1920's.

'Gouden Box'

De ruimte is ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel Naco. Onder het museum kunnen mensen souvenirs kopen in de Rijksmuseum Shop. Het Rijksmuseum en Schiphol hebben ieder de helft van de kosten voor de expositieruimte, ongeveer 2,5 miljoen euro, betaald. De exploitatie van de 'Gouden Box', zoals de bijnaam intussen luidt, zal grotendeels door de opbrengst van de winkel worden bekostigd.

Angst voor diefstal, na de roven in twee musea afgelopen week, is er niet. Aangezien de plek zo bijzonder is voor een museum is goed nagedacht over de beveiliging, zegt A. Visser van het Instituut Collectie Nederland (ICN), dat de omstandigheden rondom het museum heeft onderzocht.

De werken zijn allemaal in twee speciale vitrines van bijzonder veilig glas geplaatst. Bovendien is het gebied waar het Rijksmuseum Schiphol ligt al zeer veilig, omdat het achter de paspoortcontrole is en er volop bewakers van de luchthaven de de Koninklijke Marechaussee rondlopen. Het museum gaat om 07.00 uur open en sluit om 20.00 uur. De toegang is gratis.