BRUSSEL/PARIJS - Deskundigen maken zich zorgen over de dierziekte blauwtong onder runderen en schapen. Het aantal gevallen in Europa is deze week gestegen tot 1262, waarvan 317 in Nederland.

De ziekte grijpt snel om zich heen in België, Duitsland en Frankrijk. Nieuw zijn acht uitbraken in Bulgarije, zo blijkt zaterdag uit cijfers van de Europese Commissie.

De ziekte is tegelijk agressiever aan het worden, meldden boerenorganisaties. Het leidt vaker tot de dood van dieren. Het is de eerste keer dat blauwtong zo grootschalig opduikt in Nederland en omringende landen.

Winter

Experts dachten aanvankelijk dat een Afrikaanse mug de overbrenger van de ziekte was. Die zou vanzelf uit West-Europa verdwijnen na de zomer. Maar dat is onjuist. De overbrenger blijkt een mug die bestand is tegen de Europese winter, zo waarschuwden deskundigen van de internationale organisatie voor diergezondheid OIE deze week.

De nieuwe informatie "suggereert dat de ziekte in de hele regio kan blijven met het risico op meer gevallen in de lente, wanneer de overbrenger erg actief is", meldde directeur-generaal Bernard Vallat van de OEI.

Vaccin

De organisatie vraagt fabrikanten snel een vaccin te maken dat zich onderscheidt van het virus. De OIE wil ook flink meer controles in landen waar blauwtong nog niet voorkomt.

Blauwtong is niet gevaarlijk voor mensen.