ROTTERDAM - Vier op de vijf opslagplaatsen van vuurwerk hebben onterecht het stempel 'veilig'. Commerciële keuringsbedrijven geven te makkelijk veiligheidscertificaten voor de opslagplaatsen. Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Rijnmondse milieudienst DCMR en de brandweer Rotterdam, schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag. Voor de keuringen zouden soms woekerprijzen worden gevraagd.

Ook de situatie in andere regio's is volgens het rapport 'zeer waarschijnlijk' even slecht als in de regio Rotterdam, schrijft het ochtendblad. Dat zou betekenen dat ongeveer 2400 van de drieduizend verkooppunten in Nederland ten onrechte zijn goedgekeurd. Het ministerie van Milieubeheer spreekt van een 'zeer zorgwekkend' situatie en heeft vrijdag opheldering geëist bij de betrokken keuringsbedrijven.

In het rapport zouden voorbeelden staan van fraude bij de keuringen. Een handelaar zou driehonderd euro hebben betaald voor het stempel 'veilig' voor zijn afgekeurde opslag. Een woordvoerder van de branchevereniging van keuringsbedrijven vindt het rapport 'kort door de bocht' en wil met de brandweer en milieudienst om de tafel gaan zitten. De keuringsbedrijven willen niet reageren in de krant.

Het ministerie van Milieubeheer wil opheldering over het uitgelekte onderzoek. Een woordvoerder van het ministerie wil zaterdag inhoudelijk niets over het rapport zeggen, behalve dat het bij het ministerie bekend is. "We hebben om opheldering gevraagd bij de Raad van Accreditatie." Deze Raad houdt voor overheid, bedrijfsleven en consumentenorganisaties toezicht op instellingen en organisaties die de kwaliteit beoordelen van producten, werkprocessen en meetinstrumenten. Hij beoordeelt onder meer inspectiediensten en testlaboratoria.