TEL AVIV - Het Israëlische leger beschuldigt medewerkers van de VN-organisatie UNRWA ervan Palestijnse terroristen 'te helpen'. Dit meldt het Israëlische dagblad Maariv op maandag, dat zich baseert op een geheim, uitgelekt conceptbericht van de strijdkrachten.

Volgens het leger biedt de UNRWA, een instelling die met name voor het welzijn van Palestijnse vluchtelingen moet zorgen, een 'infrastructuur' aan terroristen. Het UNRWA-hoofdkwartier in Jenin zou voor dat doel zijn misbruikt. Medewerkers van de VN-organisatie zouden onderdak aan extremisten bieden.

Israël heeft al eerder verscheidene malen gezegd dat de UNRWA partij heeft gekozen voor de Palestijnen. De organisatie liet zich in het verleden herhaaldelijk zeer kritisch uit over het Israëlische optreden in de bezette gebieden.

Het conflict tussen Israël en de UNRWA verscherpte toen een VN-woordvoerder dit voorjaar sprak van een 'bloedbad' dat Israël zou hebben aangericht in het vluchtelingenkamp in Jenin tijdens een offensief in april. Later bleek dat er veel minder burgerslachtoffers waren gevallen dan aanvankelijk werd gedacht.

Twee weken geleden schoten Israëlische militairen een Britse VN-medewerker dood in Jenin. Volgens Jeruzalem werd de man per ongeluk geraakt, omdat militairen geweervuur beantwoordden dat vanuit het kantoor van de UNRWA in Jenin zou zijn gekomen. Volgens de VN waren er geen schutters in het gebouw, en werd de Brit in zijn rug geraakt.