NEW YORK - Jan Pronk blijft nog tot eind dit jaar speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Sudan. Dat maakte een woordvoerder van de VN vrijdag in New York bekend. Pronk, wiens mandaat in december afloopt, keert op last van de VN in november terug naar Sudan, maar zijn rol blijft dan beperkt tot het overdragen van zijn taken aan zijn plaatsvervanger op de VN-missie in Khartum, Taye Zerihoun.

Het is zelfs onzeker of Pronk Sudan binnen komt. De Sudanese vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties liet vrijdagavond weten dat zijn regering de voormalige Nederlandse minister niet meer zal toelaten, zo meldde de krant The New York Times.

New York

Waarschijnlijk is dat Pronk zijn termijn voornamelijk in New York zal uitzitten. Hij blijft de titel van speciale VN-gezant dragen, omdat VN-secretaris-generaal Kofi Annan duidelijk heeft gemaakt dat alleen hij kan beslissen over de zittingsduur van zijn gezanten, aldus woordvoerder Stephane Dujarric van Kofi Annan.

"Hij realiseert zich echter ook dat op dit kritieke tijdstip voor Darfur, het belangrijk is dat we een goede werkbare verstandhouding hebben met de Sudanese regering. Hij is er zeker van dat Zerihoun die kan leveren", aldus Dujarric.

De regering van Sudan sommeerde de Nederlander vorig weekeinde het land te verlaten. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan psychologische oorlogsvoering tegen de Sudanese strijdkrachten.

Weblog

Pronk schreef op zijn weblog over twee gevoelige nederlagen die het leger zou hebben geleden tegen de rebellen in de westelijke regio Darfur.

Hoewel Pronk van Annan volledige steun kreeg toegezegd, maakte Dujarric vrijdag ook bekend dat de richtlijnen voor medewerkers en gezanten voor het maken van toespraken en het schrijven van artikelen zullen worden uitgebreid zodat er ook melding wordt gemaakt van weblogs, aldus The New York Times.

Pronk zelf verdedigde zijn positie vrijdagavond tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad. De voormalige Nederlandse minister verklaarde dat de Sudanese autoriteiten niet alleen over zijn uitlatingen op zijn weblog waren gevallen, maar gewoon genoeg hadden van zijn niet aflatende kritiek op het beleid van de regering in Darfur.

Volgens Pronk waren de machthebbers in Khartum altijd uit op een militaire oplossing van de problemen in de regio en schond de regering "voortdurend de wapenstilstand" in Darfur. "Ik ben mijn boekje niet te buiten gegaan", aldus Pronk in New York.