AMSTERDAM - Een verdwenen tape van documentairemaakster Anna Spohr stond vrijdag centraal tijdens de behandeling van de rechtszaak tegen terreurverdachte Samir A. en vijf medeverdachten. De regisseuse werd gehoord als getuige over de filmbeelden waarop 'kroongetuige' Lahbid B. figureerde.

Lahbib heeft tegen de verdachten in het zogeheten Piranha-onderzoek belastende verklaringen afgelegd. Zo verklaarde hij onder andere onder invloed te hebben gestaan van de verdachten en door hen te zijn gerekruteerd. Deze week werd bekend dat de kroongetuige een rol heeft gespeeld in de documentaire 'Slecht zijn is mooi' van Spohr, die in het voorjaar van 2003 door en voor jongeren is gemaakt.

Shockerend

Het aandeel van Lahbib in de documentaire is zeer klein. Spohr vertelde vrijdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp dat ze daar bewust voor heeft gekozen, omdat ze de beelden die met hem waren opgenomen "eng en shockerend" vond. Volgens haar is er wel een uur aan ruw materiaal met hem opgenomen. Tot haar grote spijt kan ze de tape waar deze opnamen op staan, niet meer terugvinden.

Spohr kan zich de beelden met hem nog wel goed herinneren, zo vertelde ze. "Wij noemden het binnen het bedrijf het materiaal van de moslimextremist." Lahbib vertelde volgens haar over de goede daden van Osama bin Laden, over de aanslagen op de Twin Towers en over het doden van homo's. Ook zou er voor elke moslim die werd gedood, een ongelovige moeten worden gedood, zo zou Lahbib hebben gezegd.

Omdat ze het materiaal zo heftig vond "en er amper naar kon kijken", heeft ze alleen de minst extreme uitlatingen van Lahbib in de film verwerkt.

Gerekruteerd

De verklaring van Spohr kan voor de verdediging van belang zijn, omdat het zou aantonen dat Lahbib in 2003 al extremistische gedachten had. Dat zou in strijd zijn met de verklaring van Lahbib dat hij door de groep zou zijn gerekruteerd. Hij is overigens zelf ook nog verdachte in deze zaak.

Het verhaal van Spohr werd vrijdag bevestigd door Rochdi B., om wie de documentaire draaide en die tevens de filmer was. B., die zich de beste vriend van Lahbib noemt, is al eerder in het proces gehoord. Dit keer verklaarde hij dat Lahbib hem heeft verteld dat hij beschikte over wapens.