KABUL - De NAVO heeft erkend dat eerder deze week zeker twaalf burgers om het leven zijn gekomen bij acties door de luchtmacht van de NAVO-vredesmacht ISAF in Afghanistan. Een woordvoerder van ISAF liet vrijdag weten dat er verder onderzoek naar het incident wordt gedaan in samenwerking met het Afghaanse ministerie van Defensie.

Inwoners van de zuidelijke provincie Kandahar meldden dat er dinsdag mogelijk wel zestig mensen om het leven zijn gekomen door de luchtaanvallen. Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei vrijdag dat volgens de eerste berichten meer dan de helft van de zestig doden strijders van de Taliban zijn. "De andere slachtoffers zijn burgers", aldus de woordvoerder. Nader onderzoek moet uitsluitsel geven over het precieze aantal gedode burgers.

Henk Kamp

Minister Henk Kamp van Defensie noemde het "verstandig" van de NAVO om de aanklachten over burgerslachtoffers nauwkeurig te onderzoeken. "Dat moet in alle gevallen gebeuren om de nabestaanden van slachtoffers te kunnen compenseren", zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Volgens Kamp kan alleen zo de bevolking ervan worden overtuigd dat de internationale veiligheidsmacht ISAF er echt alleen voor hen is.

Hoewel het hem niet bekend was of Nederlandse militairen bij het incident betrokken zijn geweest, zei hij dat zoiets nooit volledig valt uit te sluiten. Maar er wordt bij de voorbereiding op de missie wel alles aan gedaan om dit soort betreurenswaardige incidenten te voorkomen, aldus de bewindsman.

Genocide

Mullah Dadullah, de militaire bevelhebber vande Taliban, betichtte de NAVO vrijdag van genocide. Ook kondigde hij vergeldingsmaatregelen aan. Hij zei dat de Taliban "de moordenaars van Afghaanse vrouwen en kinderen" niet met rust zullen laten.

Mullah zei dat de Taliban het aantal zelfmoordaanslagen zullen opvoeren. Verder ontkende Dadullah dat de Taliban burgers als menselijk schild gebruiken. NAVO-functionarissen hadden de Taliban daarvan beschuldigd.