KANDAHAR - In de Afghaanse provincie Uruzgan zijn vrijdag veertien inzittenden van een minibusje omgekomen door een bomexplosie. Dat zei een woordvoerder van de provincie. In Uruzgan zijn 1200 Nederlandse militairen gestationeerd.

Het busje was onderweg naar de provinciehoofdstad Tarin Kowt toen het werd getroffen door een bermbom, aldus woordvoerder Qayoom Qayoomi. "Veertien burgers, de meesten ouderen en kinderen, werden door de explosie gedood en drie raakten gewond."

Het is niet bekend wie achter de aanslag zit en of het busje ook het echte doelwit was. Aanhangers van het verdreven Taliban-regime voeren geregeld aanslagen uit in het zuiden. De Taliban zijn van zins het aantal aanslagen op buitenlandse troepen op te voeren.

De Nederlandse contingentscommandant generaal Jan Peter Spijk zei onlangs dat de Taliban hun aandacht steeds meer verleggen naar Uruzgan. Volgens hem bereiden ze mogelijk een offensief voor op Tarin Kowt waar het Nederlandse basiskamp is gevestigd met duizend militairen.