AMSTERDAM - Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) en haar collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben vrijdagochtend bij het cellencomplex op Schiphol-Oost de brand herdacht, die precies een jaar geleden aan elf mensen het leven kostte. Vijftien mensen raakten gewond.


Foto: Lorenzo Derksen l Protest bij herdenking

De bewindslieden, waarnemend burgemeester Tineke Netelenbos van de gemeente Haarlemmermeer en enkele nabestaanden legden bloemen bij een gedenkteken, dat voor het complex is geplaatst. Daarna volgde een minuut stilte waarop de herdenking rond 09.00 uur ten einde liep.

Een handvol omstanders en leden van de Koninklijke Marechaussee waren bij de herdenking aanwezig. Demonstranten droegen een rood, wit blauwe vlag die ook tijdens de wake van de nabestaanden, in de nacht van donderdag op vrijdag, was gebruikt. Op de vlag stonden de woorden zuur, zoet en bitter.

Stiekem

Organisator Jo van der Spek van de wake noemde de officiële herdenking met de ministers "een beetje stiekem". Volgens hem had een vrouw die haar zoon bij de brand verloor een brief aan Hirsch Ballin gestuurd met het verzoek hem te herdenken. Pas deze week werd duidelijk dat de herdenking plaats zou vinden. "Die vrouw kreeg pas woensdag te horen dat zij onder begeleiding van een geestelijk verzorger het complex in mocht. Zo gaan ze om met hun schaamte", aldus Van der Spek.

Herdenking

De herdenking vond plaats aan de rechterkant van de toegangssluis van het complex. De wake aan de linkerkant. Van der Spek noemde de wake de "echte herdenking. "Hier staan de elf zuilen met de namen van de slachtoffers en de bloemen. Wat ze aan de andere kant doen, interesseert me geen moer. Het is toch godgeklaagd dat hier nog mensen vastzitten, terwijl iedereen weet dat het onveilig is! Wanneer wordt men hier eens wakker?"

"Schaamteloos", zei een vrouw die met een wit masker voor haar gezicht een bord in haar handen heeft met het woord 'Pardon?' erop. Een ander heeft een bord met de tekst 'Verdonk, handel 'adequaat' en laat je gezicht hier dezer dagen niet zien'. Op een ander bord staat 'Respectloze regering die deze koudbloedige minister stuurt'.