HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg behalve voor het witwassen van geld ook vervolgen voor valsheid in geschrifte. De advocaat van Paarlberg, Gabriël Meijers, zei donderdagavond in het actualiteitenprogramma Nova dat de betrokken officier van justitie hem daarvan eerder op de dag telefonisch op de hoogte had gebracht.

Paarlberg zou bij twee banken (SNS Bank en ABN Amro) een lening hebben gekregen op grond van een vals document. Ook zou de zakenman in 1998 een koffer met 8,5 miljoen gulden hebben afgeleverd bij een trustkantoor in Amstelveen, waarna het geld via een bank in Luxemburg op de rekening van een buitenlands bedrijfje van hem is gestort. Nova citeerde uit de politieverhoren waarin deze transacties aan de vastgoedhandelaar worden voorgelegd.

Holleeder

Eerder werd al bekend dat Paarlberg samen met zijn zakenpartner David B. verdachte is in het zogeheten Kolbak-onderzoek, dat zich richt op de vermeende afpersbende van Willem Holleeder.

Justitie vermoedt dat Paarlberg en B. zijn betrokken bij het witwassen van geld dat is verdiend met de afpersing van verschillende vastgoedhandelaren, onder wie de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. De Belastingdienst claimt circa 40 miljoen euro bij Paarlberg voor de zaken die hij met Endstra heeft gedaan.

Strafbaar

De advocaat van P. wees er in Nova op dat het aanbieden van 8,5 miljoen gulden aan het trustkantoor niet strafbaar is. Ook benadrukte Meijers dat de twee te onderzoeken verdenkingen verhalen van de politie zijn die eerst uitgezocht moeten worden. De advocaat vindt het positief dat de rechter-commissaris dat nu gaat doen, al was het volgens hem juister geweest als de officier van justitie besloten had Paarlberg niet te vervolgen.

Vergissing

De zakenman zou het bewuste valse document, waarmee hij de leningen zou hebben gekregen, hebben opgesteld bij de verkoop van zijn reclamebedrijf Mediamax. Mogelijk is er echter sprake van een vergissing, aldus de advocaat. Paarlberg krijgt duizenden contracten voorgelegd om te tekenen. "Zou het niet zo kunnen zijn dat er in al die tijd één contract door hem is getekend dat onjuist is samengesteld?"