ROTTERDAM - De verkiezing van de Grootste Rotterdammer aller tijden gaat niet van een leien dakje. Donderdag stuurde de organisatie achter de Bep van Klaveren Memorial een bericht de wereld in dat de Rotterdamse bokser de winnaar is geworden van de verkiezing. Het Gemeentearchief liet vrijdag weten dat de einduitslag pas over een jaar is te verwachten.

Van Klaveren staat inderdaad met ruim 11.000 stemmen op de eerste plaats. Die positie heeft de bokser (1907-1992) mede te danken aan een oproep van de website GeenStijl.nl.

"Iedereen mag oproepen doen op een bepaald persoon te stemmen. Leefbaar Rotterdam heeft dat ook gedaan voor Pim Fortuyn. Maar is het niet zo dat de verkiezing al is gewonnen", aldus een woordvoerder van het Gemeentearchief dat de competitie heeft opgezet. Pas met de Week van de Geschiedenis in oktober 2007 maakt het archief de balans op.

Misverstand

De Bep van Klaveren Memorial, een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst rond de voormalig olympisch kampioen, zei dat het persbericht van donderdag op een misverstand berustte. "We betreuren het en hebben dit laten weten aan het archief", aldus Ardie den Hoed van de Memorial.

Sinds de verkiezing begon, zijn er al problemen. Zo liet bedenker Manuel Kneepkens, dichter-schrijver en oud-raadslid, weten helemaal niet blij te zijn met de manier waarop de verkiezing is georganiseerd. "Stompzinnig en belachelijk", schreef Kneepkens aan de gemeente.

Type

Deze week bood het archief zijn excuses aan de Rotterdamse literator aan. Kneepkens blijft echter 'not amused' en noemde Van Klaveren "een schetenlatend, vloekend en meppend type". In de top vijf van de verkiezing staan verder Erasmus, Pim Fortuyn, Luc Lutz en Willem Nicolaas Rose, een negentiende-eeuwse directeur gemeentewerken.