NEW YORK - Jan Pronk blijft vooralsnog gewoon de speciale VN-gezant voor Sudan. Dat maakte de woordvoerder van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties donderdag bekend.

"Wat ons betreft blijft zijn status hetzelfde. Hij blijft de speciale gezant van de secretaris-generaal die teruggeroepen is voor overleg", aldus woordvoerder Stephane Dujarric in New York.

Overleg

Pronk voerde donderdagochtend overleg met Kofi Annan en zal later op de dag of vrijdag nieuwe gesprekken met de VN-baas hebben.

Pronk werd afgelopen weekeinde door Sudan gesommeerd het Afrikaanse land te verlaten. Hij zou zich volgens Khartum schuldig hebben gemaakt aan psychologische oorlogsvoering tegen de Sudanese strijdkrachten. De Nederlander had op zijn weblog gewag gemaakt van twee zware nederlagen van het leger in Darfur.

Geschiedenis

De Sudanese afgevaardigde bij de VN herhaalde donderdag dat Pronk een persona nog grata is. "Voor ons is de heer Pronk geschiedenis. Hij heeft zijn autoriteit en zijn mandaat misbruikt.

Hij heeft zijn onpartijdigheid en integriteit verloren en werd onderdeel van het probleem in plaats van de oplossing", zei Abdalmahmood Mohammed.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Khartum liet donderdag weten dat "de beslissing Jan Pronk uit te zetten niet terug te draaien is omdat hij houdingen heeft aangenomen die niet te verenigen zijn met zijn missie in Sudan."