SCHIPHOL - Door heel Nederland zijn de slachtoffers van de Schipholbrand herdacht. In Amsterdam vond een bijeenkomst plaats in de Dominicuskerk, waar overlevenden spraken. Bij het cellencomplex op Schiphol-Oost was vannacht een nachtwake, waarbij tientallen mensen aanwezig waren. Ook in de rest van Nederland vonden wakes plaats, onder meer in Eindhoven, Utrecht, Nijmegen, Leeuwarden en Zwolle.

Om 08.45 uur wordt een gedenkteken onthuld voor de slachtoffers van de brand. Minster van Justitie Ernst Hirsch Ballin en minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk leggen samen met enkele nabestaanden bloemen bij het monument. Hierbij is ook waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer Tineke Netelenbos aanwezig.

Het is een jaar geleden dat op het cellencomplex in Schiphol brand uitbrak. Hierbij kwamen elf mensen om het leven en raakten vijftien mensen gewond. De slachtoffers zaten in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting.

Dichter Huub Oosterhuis sprak tijdens een wake om te protesteren tegen het asiel- en uitzettingsbeleid van Nederland. "We staan hier uit schaamte, we zijn een protest begonnen dat niet mag verstommen." Ook zong een protestkoor leuzen als 'Verdonk-eremaan je medemens niet'.


Oud burgermeester Ed van Thijn houdt een toespraak tijdens de herdenking

De wake bij het cellencomplex begon met het voorlezen van de namen van de elf omgekomen gedetineerden, daarna staken mensen bloemen in het hek van het detentiecentrum. Aan de hekken hangen elf grote kaarsen met de namen van de slachtoffers. "Er zijn niet elf omgekomen, maar elf keer één mens", zo sprak Huub Oosterhuis de menigte toe.


Twee overlevenden (rechts) zingen liederen in de kerk aan de spuistraat

Wake

Als rond kwart voor elf een groep van twintig nabestaanden en overlevenden bij het cellencomplex aankomt, verstommen de gezangen en gesprekken. Alleen de harde wind is te horen. De nabestaanden lopen direct naar het hek. Ze huilen en bidden. Geëmotioneerd proberen ze de kaarsen aan te steken.

Eén van de overlevenden sprak de menigte toe. Hij zat in cel vijf van het blok waar de brand uitbrak, zijn celgenoot kwam om. "We leven nog steeds maar zijn eigenlijk niet levend. Ik ben gebleven maar slik nu tien tabletten per dag. Is dit vrijheid?" Tot vrijdagochtend 8.00 uur zullen mensen waken bij de ingang van het cellencomplex en hun verhaal vertellen over die vreselijke nacht.

Voorafgaand aan de wake is in de Dominicuskerk in Amsterdam een speciale kerkdienst gehouden waar overlevenden spraken.