AMSTERDAM - De brandveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen laat te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma Netwerk. De rubriek onderzocht in tien ziekenhuizen de brandveiligheid en concludeert dat zeven instellingen niet aan de wettelijke eisen voldoen.

De makers van het programma menen dat gemeenten vaak op de hoogte zijn, maar dat zij de situatie gedogen. Zo zouden de Isala klinieken in Zwolle pas in 2008 aan de brandveiligheidseisen kunnen voldoen, maar volgens de gemeente is sluiten geen optie.

Oud-brandweercommandant Fred Vos, die eerder onder andere onderzoek deed naar de cafébrand in Volendam, beoordeelde voor het programma de vergunning van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo. Daar overleed eind september een patiënte op de operatietafel door een brand in de operatiekamer. Volgens Vos staan de operatiekamers in de vergunning van het ziekenhuis niet als brandgevaarlijk aangemeld. Ook zouden ruimtes waar gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen niet in kaart zijn gebracht.

Het ministerie van Volksgezondheid reageert in het programma dat zorginstellingen zelf verantwoordelijk zijn voor de brandveiligheid. Het ministerie zal binnenkort een brief naar de instellingen sturen om daar op te wijzen.