DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie doet geen nader onderzoek naar het graf van het slachtoffer in de Deventer moordzaak. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt.

Het gaat niet onderzoeken of er mogelijk een mes onder de grafsteen ligt, zoals opiniepeiler Maurice de Hond vermoedt. Er is met een detector gemeten en er is onder andere een getuige gehoord die zou hebben gezien dat iemand het mes in het graf heeft geschoven.

Scan

Het OM heeft volgens een woordvoerder ook de scan bekeken die volgens De Hond het voorwerp onder de steen aanduidt. "Maar wij zien er andere dingen op dan De Hond", aldus een woordvoerder. "We hebben alles onderzocht en de meeste betrokkenen gehoord maar hebben geen aanleiding gevonden de grafsteen te lichten."

De voor de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg veroordeelde fiscaal-jurist Ernest Louwes heeft onlangs een verzoek tot herziening van de zaak ingediend bij de Hoge Raad. Dat heeft tot gevolg dat het OM niet alles kan vertellen wat het op dit moment weet.

De Hond meent te weten dat niet Louwes de moordenaar van de rijke weduwe is maar haar klusjesman De J. Volgens de voormalige beheerder van de begraafplaats zou De J. enkele dagen na de begrafenis een etui onder de grafsteen hebben geschoven.

Onbegrijpelijk

De Hond vindt de handelwijze van het OM onbegrijpelijk. "Nog meer bewijs nodig dat het OM weigert enig onderzoek te doen wat zou kunnen aantonen dat De J. de moordenaar van de weduwe is?" Volgens hem is dit de consequente lijn die het OM aanhoudt sinds de weduwe dood werd gevonden op 25 september 1999. "Michael de J. mag de moordenaar niet zijn", stelt de Hond.

Kort geding

Raadsman Geert-Jan Knoops van de veroordeelde Ernest Louwes wil het Openbaar Ministerie via de rechter dwingen alsnog het graf van zijn slachtoffer, de weduwe Jacqueline Wittenberg, te openen. Dat heeft opiniepeiler Maurice de Hond donderdagavond bekendgemaakt. Knoops heeft een kort geding aangespannen dat maandag dient.