DE BILT - Oktober 2006 is uitzonderlijk warm. De maand zal hoogstwaarschijnlijk in de top-drie komen wat betreft de hoogste gemiddelde temperatuur. Dat zegt een woordvoerder van het KNMI in De Bilt.

Bekijk video

In De Bilt werd donderdag een record gevestigd: met 21,8 graden Celsius was het eind oktober nog nooit zo warm. Elders in het land sneuvelen donderdag waarschijnlijk her en der records. De exacte cijfers waren 's middags echter nog niet bekend bij het weerbureau.

De warmste dag in de laatste tien dagen van oktober van de afgelopen honderd jaar was 27 oktober 1937, toen het in Maastricht 26,2 graden werd. In de Bilt stond het oude record op 21,6 graden.

Wat betreft gemiddelde temperatuur staat oktober 2001 met gemiddeld 14,2 graden Celsius op één, gevolgd door oktober van vorig jaar met 13,3 graden. Het KNMI verwacht dat oktober 2006 tussen deze twee zal eindigen met een gemiddelde van zo'n 13,5 graden.

September

De warme oktobermaand volgt op de maand september die door het KNMI werd uitgeroepen tot warmste van de laatste driehonderd jaar. Het was gemiddeld 4 graden warmer dan het langjarige gemiddelde over september.

Huishoudens

De zomerse herfst kan voor veel mensen voordelig uitpakken. Een woordvoerder van Gasterra, het handelsbedrijf dat is voortgekomen uit de Gasunie, meldde donderdag dat de verkopen aan huishoudens over september en oktober 20 tot 25 procent onder de normale liggen. Volgens hem kan dat per gezin enkele tientallen euro's aan kosten schelen. De verkopen aan de industrie zijn ook iets minder.

Een zegsman van energiebedrijf Eneco spreekt van een "rimpeling" in het verbruik en ziet geen grote gevolgen. Volgens hem krijgen mensen bij 18 graden Celsius "stookneigingen" en zal de verwarming of kachel gezien de temperaturen wel minder branden dan anders.